Αίγυπτος – Αμπου Σίμπελ Φεβρουάριος – Μάρτιος 2025
Αίγυπτος – Αμπου Σίμπελ Φεβρουάριος – Μάρτιος 2025
Αίγυπτος, η μυστηριώδης.
Η Αίγυπτος έχει αιχμαλωτίσει πολλούς, ενώ σε άλλους άφησε μια ακόρεστη δίψα για να γνωσίσουν αυτή τη μυστηριώδη γη, που κατοικήθηκε κάποτε από τους Φαραώ και τον Καίσαρα και αποτέλεσε τη βάση για πολλές βιβλικές ιστορίες. Μια επίσκεψη σε αυτή την υπέροχη χώρα είναι απαραίτητη για τους ιστορικούς και όχι μόνον, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Αφρικής. Η πρώτη εικόνα της Αιγύπτου που μας έρχεται στον νου είναι οι Πυραμίδες, ο τεράστιος όγκος των οποίων είναι πράγματι αξιοσημείωτος. Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας είναι η Σφίγγα και οι Πυραμίδες της Γκίζας – ιδιαίτερα η Πυραμίδα του Χέοπα, το μόνο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που εξακολουθούν να υπάρχουν. Εξ ίσου δημοφιλής είναι ο ποταμός Νείλος – ο μακρύτερος ποταμός του κόσμου.
ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΤΑΞΊΔΙ
H Αίγυπτος είναι η χώρα με τον παλαιότερο ίσως πολιτισμό στον πλανήτη. Οι πυραμίδες, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, κρατούν ακόμα και σήμερα κρυμμένα τα μυστικά τους. Zωοδότης ποταμός ο Nείλος που στις όχθες του οι Φαραώ έχτισαν περίλαμπρους ναούς και νεκρικές κατοικίες για βασιλείς και βασίλισσες που ευτύχησαν να ζήσουν εκεί. Το ταξίδι στην Αίγυπτο είναι κατάδυση στον πολιτισμό της ανθρωπότητας. H Αίγυπτος της ιστορίας, του θρύλου και του χθες, συναντά το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας σε παζάρια και αγορές που τραβούν τον επισκέπτη όχι μόνο για την ποικιλία των ειδών τους αλλά για τη μαεστρία και την φινέτσα των εμπόρων τους. Το ταξίδι στην Αίγυπτο είναι αποκάλυψη, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από το εθνολογικό καλειδοσκόπιο των πληθυσμών της Λιβυκής ερήμου.
-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ώρες αναχώρησηςΑθήνα – Κάιρο 13:15 15:10
-
Ώρα επιστροφήςΚάιρο – Αθήνα 16:35 18:40
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης14/2 | 28/2 | 21/3
Περιλαμβάνονται
Ημέρα 1η: Αθήνα – Κάιρο
Ημέρα 2η: Κάιρο ξενάγηση – Λούξορ (επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο)
Ημέρα 3η: Κρουαζιέρα
Ημέρα 4η: Κρουαζιέρα
Ημέρα 5η: Κρουαζιέρα & Αμπού Σίμπελ
Ημέρα 6η: Κρουαζιέρα (αποβίβαση) – Κάιρο ( ξενάγηση στο παλιό Κάιρο & Χαν Χαλίλι)
Ημέρα 7η: Κάιρο (Αλεξάνδρεια)
Ημέρα 8η: Κάιρο – Αθήνα Το μυστικό του Φαραώ: Γυρίζοντας από ένα ταξίδι ζωής
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Σημειώσεις
Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Τα κρουαζιερόπλοια στο Νείλο (ακόμα και αυτά των 5* που χρησιμοποιούμε) είναι γενικά μικρά – στενά πλοία, με απλές ανέσεις και συντήρηση και καθαριότητα ανάλογη της χώρας! Δεν έχουν καμία σχέση με τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια ανοιχτής θάλασσας με τους τεράστιους χώρους και τις πολλαπλές δυνατότητες διασκέδασης.
Top Αξιοθέατα Αιγύπτου
Πυραμίδες
Αναμφισβήτητα το διασημότερο αξιοθέατο στην Αίγυπτο είναι οι Πυραμίδες της Γκίζας. Στην ουσία είναι ένα σύμπλεγμα πυραμίδων που βρίσκεται στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας. Η μεγαλύτερη και γνωστότερη είναι η Πυραμίδα του Χέοπα, το παλιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μικρότερες σε μέγεθος είναι η Πυραμίδα του Χεφρήνου και η Πυραμίδα του Μυκερίνου. Χρησιμοποιήθηκαν για τον ενταφιασμό των Φαραώ. Στη διάσημη Νεκρόπολη στέκεται περήφανη και η Σφίγγα. Ακόμη και τώρα υπάρχουν Αιγυπτιολόγοι και γεωλόγοι που αμφισβητούν την ικανότητα των Αρχαίων Αιγύπτιων να κατασκευάσουν αυτά τα κομψοτεχνήματα. Παρόλο που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία! Κι ας υπάρχουν διαφωνίες για την κατασκευή των μνημείων οι πυραμίδες είναι (και θα είναι) ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λούξορ
To Luxor χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο. Στην ανατολική όχθη πυργώνονται οι επιβλητικοί ναοί Luxor και Karnak, με τον δεύτερο να είναι αφιερωμένος στον Amun-Ra. Στη δυτική όχθη βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλέων όπου βρίσκονται 63 βασιλικοί τάφοι (μεταξύ των οποίων και ο τάφος του Τουταγχαμών) γι’ αυτό την βρίσκουμε και με την ονομασία «η κοιλάδα των τάφων». Αυτή η απομονωμένη κοιλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Αρχαίας Αιγύπτου. Δυστυχώς οι τάφοι έχουν υποστεί αρκετή φθορά λόγω των πλημμύρων αλλά και του μαζικού τουρισμού γι’ αυτό δεν είναι διαθέσιμοι για επίσκεψη όλοι οι τάφοι την ίδια χρονική στιγμή.
Αμπού Σιμπέλ
Στη δυτική όχθη της λίμνης Nasser εξερευνήστε τους ναούς Abu Simbel, πιο συγκεκριμένα τον μεγαλοπρεπή ναό του Ramses II και τον ναό της Hathor. Και οι δύο χτίστηκαν από τον Ραμσή τον Β’ εις ανάμνηση της νίκης του επί του στρατού των Χετταίων στη μάχη του Καντές. Αλλά και για να προβάλλει το μέγεθος της δύναμής του. Στην είσοδο του πρώτου ναού κυριαρχούν οι τέσσερις καθιστοί κολοσσοί του Ραμσή Β΄ που φορούν το διπλό στέμμα της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Ο δεύτερος ήταν αφιερωμένος στη θεά Άθωρ και στην επίσημη γυναίκα του Φαραώ, την βασίλισσα Νεφερτάρι. Η αρχική τοποθεσία των ναών δεν ήταν στη λίμνη αλλά κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά για να διασωθούν τα θεαματικά μνημεία.
Σίβα
Πλούσια σε φοίνικες και ελαιόδεντρα, η όαση Siwa (προφέρεται σίβα) συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο όμορφες οάσεις του κόσμου. Γνωστή και ως Όαση του Άμμωνα, είναι ένας από τους πιο απομονωμένους οικισμούς της Αιγύπτου. Οι μόνιμοι κάτοικοί της (Βέρβεροι) έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό πολιτισμό και τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα (siwi), ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή Αιγυπτιακή κουλτούρα. Στην όαση ξεχωρίζει το μαντείο που ήταν αφιερωμένο στον Άμμωνα. Χτισμένο πιθανότατα πάνω σε προγενέστερο ναό. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το λουτρό της Κλεοπάτρας. Σε γενικότερο πλαίσιο υπάρχουν διάσπαρτες πηγές με κρυστάλλινα νερά που προσφέρουν μία ανάσα δροσιάς.
Ασουάν
Το φράγμα Aswan είναι ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νείλο, στην πόλη Αswan. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα φράγματα του κόσμου και το μεγαλύτερο της χώρας. Εξυπηρετεί τρεις επιτακτικές ανάγκες, να ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, ν’ αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες και να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Η πόλη Aswan έχει πολλές νησίδες πλησίον της, όπως η περίφημη Elephantine. Ονομάζεται έτσι γιατί το νησί στο παρελθόν κατείχε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου. Η νησίδα διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους και μουσείο. Επιπροσθέτως, η πόλη ήταν η βασική πηγή γρανίτη στην Αρχαία Αίγυπτο και φυσικά δεν έμεναν ανεκμετάλλευτα τα λατομεία. Χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αγαλμάτων και οβελίσκων. Ευκαιρία λοιπόν να επισκεφτείτε τον γνωστό ημιτελή οβελίσκο στα βόρεια λατομεία.
Μουσείο
Το Αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο φιλοξενεί μερικά από τα λαμπρότερα ευρήματα της φαραωνικής Αιγύπτου καθώς και μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών στους δύο ορόφους του. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι η χρυσή νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών βάρους 11 κιλών. Στο ισόγειο υπάρχει εκτεταμένη συλλογή παπύρων και νομισμάτων. Στους πάπυρους συναντώνται διάφορες γλώσσες, από λατινικά και αρχαία αιγυπτιακά μέχρι και ελληνικά. Επίσης υπάρχουν σαρκοφάγοι και αγάλματα. Στον πρώτο όροφο τα αντικείμενα προέρχονται από τις δύο τελευταίες δυναστείες της Αιγύπτου. Σε δύο συγκεκριμένα δωμάτια βρίσκονται οι μούμιες. Συνολικά στο μουσείο υπάρχουν 120,000 εκθέματα για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο.
Αλεξάνδρεια
Όπως γνωρίζουμε η Αλεξάνδρεια αποτελούσε έναν από τους βασικούς εμπορικούς κόμβους της Μεσογείου. Ιδρυτής της ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ. Το σπουδαιότερο μέρος της ήταν η βιβλιοθήκη που έγινε το εκδοτικό κέντρο της ελληνιστικής εποχής. Όμως λόγω της πυρκαγιάς (48π.χ.) και άλλων καταστροφών υπάρχουν λίγα απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος. Το 2002 η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Bibliotheca Alexandrina) υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής κυβέρνησης άνοιξε τις πόρτες της στο ευρύ κοινό. Το κτίριο έχει τη μορφή ενός γιγαντιαίου δίσκου ενσωματωμένου στο έδαφος. Οι εξωτερικοί τοίχοι από γρανίτη είναι σκαλισμένοι με γράμματα/ ιερογλυφικά και σύμβολα, με πάνω από 120 διαφορετικές γραφές.
Η κεντρική αίθουσα ανάγνωσης μπορεί να φιλοξενήσει 8.000.000 βιβλία και 2.500 αναγνώστες καθώς οι αχτίδες του ήλιου πλημμυρίζουν με φως το αναγνωστήριο. Εκτός από την εντυπωσιακή κύρια αίθουσα ανάγνωσης, υπάρχουν τέσσερις εξειδικευμένες βιβλιοθήκες (μία απευθύνεται και στα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης). Επιπλέον στεγάζονται τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, ένα συνεδριακό κέντρο, εκθέσεις μόνιμες και προσωρινές.
Σαχάρα
Η Σαχάρα είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της Αιγύπτου. Για πάνω από 3500 χρόνια ήταν νεκρόπολη και είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης για τους Φαραώ και τις οικογένειές τους. Βρίσκεται ψηλά στην κοιλάδα του Νείλου και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Σκεφτείτε σοβαρά να διασχίσετε την έρημο με τους καλλιτεχνικά σμιλεμένους αμμόλοφους, αυτή τη «θάλασσα άμμου». Είτε με καμήλα για να νιώσετε σαν να ταξιδεύετε με καραβάνι είτε με 4Χ4 για πιο περιπετειώδη βόλτα. Φυσικά να κάνετε μία στάση στο Μουσείο Imhotep και στην πυραμίδα του Φαραώ Zoser.
Ερυθρά Θάλασσα
Πέρα από τις τεράστιες αμμώδεις εκτάσεις και τα βραχώδη όρη, η Αίγυπτος φημίζεται και για την Ερυθρά Θάλασσα. Όπως αντίστοιχα η Ιορδανία για τη Νεκρά Θάλασσα. Το όνομά της οφείλεται στο ερυθρό χρώμα της. Η ακτή κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας έχει μια άγρια και σαγηνευτική ομορφιά. Όσοι την επισκέπτονται επιδίδονται φυσικά στις καταδύσεις. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα πολύχρωμα ψάρια συνθέτουν ένα μοναδικό υδάτινο κόσμο. Στον απέραντο βυθό βρίσκεται η μαγεία.