210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
 

Πράγα απευθείας από Ηράκλειο

Πράγα απευθείας από Ηράκλειο
850€ κατ'άτομο
SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ -ΕARLY BOOKING ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ & ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Πράγα απευθείας από Ηράκλειο

Πράγα απευθείας από Ηράκλειο
Η  “Χρυσή Πόλη”
Πράγα.H «μητέρα των πόλεων», όπως την αποκαλούν συχνά, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Ένα μείγμα γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Αποτελεί ένα κόσμημα βγαλμένο από το παρελθόν καθώς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους έμεινε σχεδόν άθιχτη.

 

Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον – Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Η Πράγα πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 700μ.χ αλλά ξεχώρισε τον 14ο αιώνα και για τους επόμενους 2 αιώνες ως εμπορικός κόμβος της Κεντρικής Ευρώπης. Εκείνη την περίοδο χτίστηκαν αρκετά από τα σημερινά αξιοθέατα , όπως η γέφυρα του Καρόλου που τότε ήταν η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την μεσαιωνική Ευρώπη , ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου και ένα από τα παλιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, το πανεπιστήμιο του Καρόλου. ‘Άλλωστε από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στην νεότερη ιστορία η Πράγα έζησε διάφορες εποχές. Πολλοί θα γνωρίζουν και την «βελούδινη επανάσταση» το 1968. Τα τελευταία χρόνια η Πράγα γνώρισε και με την βοήθεια της τουριστικής «έκρηξης» σημαντική ανάπτυξη και σήμερα αποτελεί ένα οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά (Κάφκα, Μούχα, Σμέτανα), τα jazz club, το μαύρο θέατρο, τα caffe όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι των αρχών του προηγούμενου αιώνα και η αύρα μιας άλλης εποχής που αποπνέει τοποθετούν την Πράγα ανάμεσα στις πιο ατμοσφαιρικές και δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

(Η 1η αναχώρηση έχει κοστολογηθεί με ναύλο στις 7/4/23. Παρακαλούμε πραγματοποιείτε τις κρατήσεις σας το συντομότερο δυνατόν, για να αποφεύγονται επιβαρύνσεις στο ναύλο του charter).

Δείτε το Πρόγραμμα Εδώ!

Πράγα-Τσέσκυ Κρουμλόβ-Μπρατισλάβα
  • Προορισμός
  • Αναχωρήσεις
    Απ ευθείας πτήσεις από Ηράκλειο
  • Ώρες αναχώρησης
    ΗΡΆΚΛΕΙΟ - ΠΡΑΓΑ 09:30 - 11:25
  • Ώρα επιστροφής
    ΠΡΑΓΑ - ΗΡΆΚΛΕΙΟ 12:00 - 15:50
  • Ημερομηνίες Αναχώρησης
    Κάθε Πέμπτη τον Ιούνιο και κάθε Τρίτη Ιούλιο / Αύγουστο έως τέλος Οκτώβρη

Περιλαμβάνονται

Αεροπορικά εισιτήρια Ηράκλειο – Πράγα – Ηράκλειο με απ’ ευθείας πτήσεις σε καλές ώρες.
1 χειραποσκευή 8κ ανά άτομο.
Μεταφορές από και προς τα αεροδρόμια
6 διανυκτερεύσεις στην Πράγα σε ξενοδοχείο επιλογής σας
Ξενάγηση στην παλαιά πόλη της Πράγας.
Ξενάγηση στο Κάστρο της Πράγας.
Είσοδος στο Κάστρο της Πράγας
Ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ
Συνοδός – Ξεναγός γκρουπ
Ταξιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης
Ενημερωτικά έντυπα.
Φ.Π.Α
1
1η ΗΜΕΡΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ –– ΠΡΑΓΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛAΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη στην ‘‘χρυσή πόλη’’ και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας, επιβίβαση στο λεωφορείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει με το ‘‘Μικρό μέρος’’ (Μάλα Στράνα) μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες στην Πράγα. Στην συνέχεια θα θαυμάσουμε εξωτερικά την επιβλητική μπαρόκ εκκλησία του Αγ. Νικολάου, θα περπατήσουμε από την γραφική Γοτθική γέφυρα του Καρόλου μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια της ‘‘Βασιλικής οδού’’ ως την πλατεία της παλιάς πόλης, με το Δημαρχείο και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι και την ‘‘παρέλαση των Αποστόλων’’ καθώς και στην πλατεία του ιστορικού κέντρου της Πράγας. Μετά την ξενάγηση θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ διασκεδάστε σε τυπικές Τσέχικες μπυραρίες με τοπικές σπεσιαλιτέ και μπύρα παραγωγής τους ή στα φημισμένα τζαζ κλαμπ της Πράγας.
2
2η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΣΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει με το μοναστήρι του Στράχοβ και το Λορέττο, δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Πράγας, στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη μαγευτική καστρούπολη, που απλώνεται πάνω στο λόφο της Μάλα Στράνα και καταλήγουμε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου και το παρεκκλήσι του Αγίου Βάτσλαβ, προστάτη της χώρας, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τα παλάτια που διέμεναν οι Δούκες και οι Βασιλιάδες της Βοημίας, το πύργο του Ντάλιμπορ και το «Χρυσό σοκάκι» που τον 16ο και 17ο αιώνα αποτελούσε έδρα των αλχημιστών. Το δρομάκι αποτελείται από μικρά πολύχρωμα σπιτάκια ,τα οποία ξαναζωγραφίστηκαν με φωτεινά χρώματα στη δεκαετία του 1950. Πολλά από τα σπίτια είναι τώρα καταστήματα με σουβενίρ και υπάρχει ένα μουσείο μεσαιωνικού οπλοστασίου μέσα στην πρώην οχύρωση του 14ου αιώνα. Ο αριθμός 22 ανήκε στην αδελφή του συγγραφέα Φρανς Κάφκα, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτό το σπίτι για να γράψει τα κείμενά του για περίπου δύο χρόνια. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στην πόλη. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση «Μαύρου Θεάτρου», όπερα κ.α. , άλλωστε βρίσκεστε στην πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα του Μαύρου Θεάτρου!
3
3η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ – ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ
Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε από την Πράγα με προορισμό την γνωστή λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ στη Δυτική Βοημία, γνωστή λόγω των ιαματικών πηγών της. Τον 14ο αιώνα ονομάστηκε «Βασιλική Πόλη» από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο και έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Διασχίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο δίπλα στον ποταμό Τέπλα καταλαβαίνουμε γιατί ο Γκαίτε, ο Σίλερ, ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Τσάρος της Ρωσίας και άλλοι περπάτησαν τον ίδιο δρόμο. Χρόνος ελεύθερος. Αναχώρηση για την Πράγα. Βράδυ ελεύθερο.
4
4η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ - (ΤΣΕΣΚΥ ΚΡΟΥΜΛΟΒ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ)
4η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ - (ΤΣΕΣΚΥ ΚΡΟΥΜΛΟΒ) Πρωινό στη συνέχεια προαιρετικά θα αναχωρήσουμε για την δεύτερη πιο όμορφη πόλη μετά την Πράγα, το «Τσέσκυ Κρούμλοβ». Χείμαρροι του ποταμού Mολδάβα τρέχουν σε πολλά σημεία αυτής της μεσαιωνικής πόλης η οποία όπως και η Πράγα, είναι στην λίστα των διατηρητέων πόλεων της Ουνέσκο. Αποτελεί πολιτισμικό στολίδι με τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού κτήρια, τις εκκλησίες και τα στενά δρομάκια της. Τα τείχη του Κρούμλοβ εσωκλείουν θησαυρούς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής αξίας όπως η ‘‘κρυφή γέφυρα’’. Επισκεφθείτε το κάστρο της πόλης και θαυμάστε από ψηλά την πανοραμική θέα. Επιστροφή στην Πράγα και χρόνος ελεύθερος.
5
5η + 6η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερη ημέρα. Το απόγευμα με τις καλύτερες εντυπώσεις από την όμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας, και να απολαύσετε τις μπυραρίες της πόλης.
6
7η ΗΜΕΡΑ: ΠΡΑΓΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερη ημέρα. Το απόγευμα αναχωρούμε για το αεροδρόμιο και την πτήση της επιστροφής.

Περιλαμβάνονται

Αεροπορικά εισιτήρια Ηράκλειο – Πράγα – Ηράκλειο με απ’ ευθείας πτήσεις σε καλές ώρες.
1 χειραποσκευή 8κ ανά άτομο.
Μεταφορές από και προς τα αεροδρόμια
6 διανυκτερεύσεις στην Πράγα σε ξενοδοχείο επιλογής σας
Ξενάγηση στην παλαιά πόλη της Πράγας.
Ξενάγηση στο Κάστρο της Πράγας.
Είσοδος στο Κάστρο της Πράγας
Ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ
Συνοδός – Ξεναγός γκρουπ
Ταξιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης
Ενημερωτικά έντυπα.
Φ.Π.Α

Δεν Περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων (230 €). Βαλίτσα. Ιδιωτική ασφάλιση Interamerican +20€ / +25€. Είσοδοι μουσείων, ανακτόρων και στα διάφορα αξιοθέατα. Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο και ό,τι ρητά δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα.

Σημειώσεις

Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και δύναται να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.

Το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο με τιμή και ναύλο στις 29/4.

Η συμμετοχή σας στην εκδρομή προϋποθέτει ότι έχετε αποδεχτεί τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στο site μας.

Συνδιασμοί της Πράγας με άλλους προορισμούς

Βιέννη – Βουδαπέστη – Πράγα

Ένα ταξίδι στις ωραιότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, όπου συνδυάζονται η μεγαλοπρέπεια της Βιέννης, η αυθεντικότητα της εκατοντάπυργης Πράγας, και η πολιτιστική κουλτούρα της Βουδαπέστης. Κορυφαία αξιοθέατα το Μεσαιωνικό χωριό Τσέσκυ Κρουμλόβ, η λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ και τα παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας, που συμπληρώνουν με την μαγεία τους μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς…

Πράγα – Δρέσδη – Βερολίνο

Η Πράγα, στην καρδιά της Βοημίας, τραβά τα τελευταία χρόνια σαν μαγνήτης τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το ιστορικό της κέντρο, η Καστρούπολη, από τα παλαιότερα της Ευρώπης, αποτελούν υπαίθρια Μουσεία. Η μπαρόκ Δρέσδη, σαν καρτ ποστάλ δίνει μια άλλη διάσταση στο οδοιπορικό μας. Και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα το Βερολίνο, η μοντέρνα πρωτεύουσα της Γερμανίας, με τα Ιστορικά του κτήρια, το νησί Μουσείων, την καταπληκτική αγορά και την ξέφρενη νυκτερινή ζωή, έτοιμο να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όλες οι πόλεις αυτές μαζί, συνθέτουν ένα ταξίδι αντιθέσεων, άκρως γοητευτικό.

Φαγητό και ποτό στην Πράγα

Η τσέχικη κουζίνα σχεδιάστηκε για να δυναμώνει το σώμα και την ψυχή για σκληρή δουλειά τους κρύους χειμώνες. Οι χορτοφάγοι μάλλον θα μείνουν παραπονεμένοι – εκτός την καταλήκτική μανιταρόσουπα και το σνίτσελ τυριού κάμεμπαργκ – σε μιά χώρα που το κρέας και τα ντάμπλινγκ (βραστό ζυμάρι με λίπος και υπέροχες σάλτσες) κυριαρχούν στην διατροφή.

Πρωινό (snidane σνιντανέ) : τα καλά ξενοδοχεία διαθέτουν μπουφέ πρωινά Αμερικάνικου τύπου με πολύ καλά τυριά και τσέχικα κέικ. Ενα κλασικό τσέχικο πρωινό είναι το hemendeks-χέμεντεκς (ham and eggs), νοστιμότατο πιάτο με υπέροχο τσέχικο ζαμπόν που σερβίρεται με αγγουράκι κομμένο βεντάλια. Επίσης, το πρώτο – και σε καμλια περίπτωσηξ το τελευταίο – λουκάνικο της ημέρας σερβίρεται αυτή την ώρα. Συνήθως είναι το πάρκυ, τύπου Φραγκφούρτης, ή κάποιο άλλο με πολλά καρυκεύματα και πάπρικα. Για κολατσιό προτιμήστε το bamborak (μπάμπορακ-πατατόπιτα) με λουκάνικο με την απαραίτητα σταγόνα μέτριας καυτερής  μουστάρδας, ή κάτι ένα lahoudki (λαχούντκι), ανοιχτό σάντουιτς, δηλαδή λεπτές ροδέλες ζαμπόν και βραστού αυγού και μαγιονέζα πάνω σε ψωμάκι.

Μεσημεριανό : Για πολλούς τσέχους είναι το κύριο γεύμα της ημέρας και αποτελείται από σούπα, κυρίως πιάτο και ίσως κάποιο επιδόρπιο. Οι τσέχοι ζαχαροπλάστες συναγωνίζονται τους Βιεννέζους σε πάστες και άλλες λιχουδιές. Σας προτείνουμε την σούπα (polevka – πολέβκα) που προσφέρεται σε πολλές ποικιλίες. Το κυρίως πιάτο περιέχει απαραίτητα κρές και ντάμπλινγκς που δεν αρέσουν ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους. Το δημοφιλέστερο κρέας είναι το χοιρινό (vepr-βέπρζ), ακολουθούμενο από το βοδινό (teleci maso –  τελεσί μασό) και η κότα (kure – κούρζε) συνηθίζεται πολύ. Στους επισκέπτες αρέσουν πολύ και υα Βιεννέζικα σνίτσελ με ξυνολάχανο τουρσί (σουκρούτ).

Βραδυνό (vecere – βετσερζέ) : Προτιμήστε μια κρασοταβέρνα (vinarmavinaria) και παραγγείλετε τοπικούς μεζέδες με κάποιο από τα υπέροχα κρασιά της Νότιας Μοραβίας ή του μικρού αμπελώνα γύρω από το Μέλνικ. Δοκιμάστε το κονιάκ από δαμάσκηνα που έχει την φήμη οτι γιατρεύει τα πάντα. Μην παραγγείλετε μπύρα σε κρασοταβέρνα, θα κατσουφιάσουν. Προτιμήστε να πιείτε την μπύρα σας σε μια από τις πολλές μπυρερίες, που από τον 15ο αιώνα προσφέρουν δροσιά και κέφι στους επισκέπτες της εκατοντάπυργης Πράγας.

Οι 5 μπυρερίες που πρέπει να επισκευθείτε στην Πράγα :  Οι καλύτερες ειναι : ZLY CASY www.zilycasy.eu, KULOVY BLESK www.restauracekulovyblesk.cz, NOTA BENE Mikovkova 4, BEERGREEK Vinohradska 988/62, T-ANKER στον τελευταίο όροφο του πολυκαταστήματος ΚΟΤVA.

Οι τιμές είναι πολύ καλές,  Προσέξτε την χρέωση του κουβέρ και τον αριθμό των μερίδων, τα γκαρσόνια της Πράγας έχουν διατηρίσει την παλιά συνήθεια να χρεώνουν κάτι παραπάνω.

 

Αγορές στην Πράγα

Τα σουβενίρ που πρέπει να πάρετε μαζί σας, σαν αναμνηστικό από την εκδρομή σας στην Πράγα και για να σας προφυλάξουμε να μην αγοράσετε κινέζικα γυαλικά αντί κρύσταλλα Βοημίας ή Ρώσικες κούκλες αντί τσέχικες μαριονέτες, σας προτείνουμε τις παρακάτω στοχευμένες αγορές :

Μπύρες στην Πράγα
Η τσέχικη μπύρα είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο. Δοκιμάστε τις διάσημες μάρκες Pilsner Urguell και η Budwieser Budvar. Οι περισσότερες μπυραρίες διαθέτουν έως και 400 ετικέτες μπύρας και όποια κι’ αν επιλέξετε θα είναι καλή και οικονομική : Radegast, Velkopopovicky Kozel,Staropramen, Gambrinus. H μαύρη μπύρα tmave pivo είναι γλυκιά ενώ η svelte pivo (ελαφριά και ξανθή μπύρα) είναι  πικρή και αρωματική. Σας προτείνουμε την τσέχικη Budweiser και πάρτε μαζί και την μισού λίτρου κούπα για ενθύμιο. Μπορείτε ακόμη να επισκευτθείτε το Pilsner Urquell στο Pilsner Urquell Brewery Tour ή να συμμετάσχετε στο Prague Beer Tour.

Το λικέρ βοτάνων Becherovka
Ο Jan Becher το παρασκευάζει για πάνω από 200 χρόνια., με βάση μία παραδοσιακή μυστική συνταγή χωρίς προσθήκη χημικών συντηρητικών ή τεχνητών χρωμάτων.  Η Becherovka αποτελεί την 13η πηγή στα ιαματικά λουτρά στο Karlovy Vary. Είναι ένα γλυκόπικρο αλκοολούχο και χωνευτικό ποτό με βάση τα βότανα, μια καλή αγορά για να κεράσετε τους φίλους σας διηγώντας τους την ταξιδιωτική σας εμπειρία από την εκατοντάπυργη Πράγα. Η παλιά δοσολογία ήταν σε σταγόνες για την πέψη από τα λιπαρά κρέατα που συνήθιζαν να τρώνε. Η νόστιμη γεύση αυτού του «φαρμάκου» οδήγησε τους ασθενείς σε μεγαλύτερη κατανάλωση και έτσι δημιουργήθηκε σιγά – σιγά η παράδοση της Becherovka ως απεριτίφ. Σε περίπτωση που ξεχάσετε να αγοράσετε ένα από τα αναγνωρίσιμα πράσινα μπουκάλια στο Karlovy Vary,  μπορείτε να αγοράσετε ένα μπουκάλι σε οποιαδήποτε κάβα ή σε σουπερμάρκετ ή και στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση σας από την Πράγα.

Σπα Γκοφρέτες από την Πράγα
Η ιστορία αυτών των παραδοσιακών ελαφριών γλυκών σπα της Τσεχίας (lazenske oplatky) μας οδηγεί στο 1856, όταν ο Karel Reitenberger άρχισε να παράγει μαζικά αυτές τις τόσο δημοφιλείς σπα γκοφρέτες. Η γεύση τους και το σχήμα τους ήταν τόσο πετυχημένα που δεν άλλαξαν ποτέ. Οι γκοφρέτες περιέχουν μείγμα φουντουκιών, βανίλιας, κανέλας και ζάχαρης δημιουργώντας έτσι την  πατροπαράδοτη τσέχικη σπεσιαλιτέ. Οι γκοφρέτες της Πράγας ονομάζονται Prague Wafers. Μπορείτε  να τις αγοράσετε φρέσκες από πωλητές στο δρόμο ή από κάποιο μπακάλικο. Οι γκοφρέτες από το Karlovy Vary είναι οι πιο δημοφιλείς.

Κρύσταλλα Πράγας (Βοημίας)
Παγκοσμίως γνωστό ως το «γυαλί των βασιλέων», το γυαλί Μοσερ αναγνωρίστηκε στη μεγάλη διεθνή έκθεση διακοσμητικών τεχνών του Παρισιού το 1925, αν και τα τσέχικα επιτεύγματα από γυαλί στηριζόταν πάντοτε στους δεινούς βιοτέχνες της Βοημίας και στην μακρά παράδοση στην μεταλλουργία και στην υαλουργία. Το Moser γυαλί είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας κρύσταλλο από το  Karlovy Vary της Τσέχικης Δημοκρατίας. Δημιουργός του ο Ludwig Moser το 1857 σε πρότυπα μόλυβδου και κρυστάλλου. Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα το Moser αναπτύσσει τα εξαιρετικής ποιότητος κρύσταλλα με μια μοναδική φόρμουλα που ο ίδιος επινόησε,  για την παραγωγή ενός τύπου γυαλιού σκληρού σαν πέτρα και λαμπερού σαν κρύσταλλο αλλά χωρίς την χρήση μόλυβδου. Για όσους αγαπούν το τσέχικο κρύσταλλο, προτείνουμε μια επίσκεψη στο Moser Glass Factory για να δείτε και ίσως να πάρετε μαζί σας υπέροχης τεχνικής προϊόντα από γυαλί.

 

 

Τσέχικες μαριονέτες από την Πράγα
Ένα καλοδεχούμενο αναμνηστικό για τους αγαπημένους σας! Οι μαριονέτες έχουν μακρά παράδοση στη Βοημία, από τότε που οι πλανόδιοι θίασοι τις χρησιμοποιούσαν στα ταξίδια τους για να δίνουν θεατρικές παραστάσεις  για τα παιδιά στις πλατείες των πόλεων και των χωριών. Συναντάμε για πρώτη φορά τους «κουκλοπαίκτες» της Τσεχίας στην δεκαετία του 1870-1880. Ο πιο διάσημος για το κουκλοθέατρό του στην Τσεχία ήταν ο Jiri Trnka Η πιο φημισμένη παράσταση με μαριονέτες είναι  η Spejbl και Hurvinek η οποία δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Josef Skupa στο Pilsen το 1930. Μπορείτε να αγοράσετε μαριονέτες διαφόρων μεγεθών και ποιότητας κυρίως στα τουριστικά μαγαζάκια του κέντρου της Πράγας.

Τι αξίζει να δείτε στην Πράγα :

Την γέφυρα του Καρόλου

Την παλιά Μάλα Στράνα, που κατά την διάρκεια της ξενάγησης  σας επιτρέπει να απολαύσετε τις παραστάσεις  της οδού και να αγοράσετε σουβενίρ. Φιλοξενεί 30 γλυπτά με Θρησκευτικές παραστάσεις που το κάθε ένα αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, και διηγείται στους περαστικούς την δική του ιστορία.

και άλλες σημαντικές γέφυρες :

  • Jirasków και Nuselsky.
  • Η γέφυρα των εραστών.
  • Chekhov.
  • Manesov.
  • Stefanikov.
  • Branitsky και Libensky.
  • Γέφυρα πυροκροτητών και γέφυρα Glavkov.

Toν Πύργο των Βιβλίων στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

Τον Καθεδρικό ναό του Αγ. Vita

Βρίσκεται στο Κάστρο της Πράγας, αυτός ο καθεδρικός ναός αποτελεί την πιο πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης.

Οι προσόψεις είναι πλούσια διακοσμημένες με πολύχρωμα βιτρό, πέτρινα γλυπτά, , επιχρυσωμένα μωσαϊκά … Το εξωτερικό, το εσωτερικό και η ατμόσφαιρα του καθεδρικού ναού είναι πολύ κατανυκτικά και ένα θαύμα αρχιτεκτονικής.

Μουσεία

Ένα αναπόσπαστο στοιχείο της πλατείας Wenceslas – το Εθνικό Μουσείο. Εκτός από τα εκθέματα, στο κτίριο στεγάζεται μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 1 εκατομμύριο τόμους.

Τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πράγας αποτελούν μουσεία με διαφορετική, πολλές φορές με κάποια ενδιαφέρουσα, απροσδόκητη, αίσθηση.

Τα πιο “διαφορετικά” μουσεία:

  • Μαγεία και αλχημεία.
  • Σοκολάτα.
  • Lego.
  • Θρύλοι και φαντάσματα.
  • Τσέχικη μπύρα.
  • Τουαλέτες και νιπτήρες.
  • Φυσικά, υπάρχουν ιστορικά, στρατιωτικά, τοπικά ιστορικά, μουσεία τέχνης και γκαλερί.

 

Η Εβραϊκή συνοικία της Πράγας

Η εβραϊκή συνοικία της Πράγας, το «γκέτο» στο παρελθόν. Επειδή οι Εβραίοι δεν είχαν δικαίωμα απόκτησης γης, ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα η εβραϊκή συνοικία αποτελεί μια διάσημη και ακριβή περιοχή, με πολλά δημοφιλή αξιοθέατα που προσελκύουν τουρίστες. Οι συναγωγές, τα μνημεία, τα γλυπτά, το δημαρχείο, τα καταστήματα με σουβενίρ και τα εστιατόρια kosher – όλα εκφράζουν τον εβραϊκό πολιτισμό και διατηρούν τη μνήμη των αναταραχών του παρελθόντος.

Εμπορικά κέντρα

Η Πράγα αρέσει γιατί η εμπορική περιοχή βρίσκεται στο κέντρο, στην παιά πόλη και “περπατιαίται”.  Κέντρο της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής της Πράγας. Εμπορικά κέντρα και κομψά μικρά καταστήματα, ξενοδοχεία, τράπεζες και φαρμακεία, νυχτερινά κέντρα τζαζ, – μια πόλη γεμάτη ζωή και κίνηση, γεμάτη εκδηλώσεις, ανά πάσα στιγμή.

Εμπορικά κέντρα:

  • Παλλάδιο.
  • Γύρος γυαλιού.
  • Belda.
  • New Smikhov.
  • Atrium Flora.
  • Fashion Arena.

Εθνικό Θέατρο

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί το κεντρικό θέατρο της χώρας σήμερα, με ένα αξιόλογο ρεπερτόριο, με δρματικέ έργα και μπαλέτο. Εντύπωση προκαλούν τα διακοσμητικά γλυπτά που κοσμούν την πρόσοψη και την οροφή του κτιρίου.

Η Ιστορία της Πράγας και του Τσέχικου λαού.

Πάνω στο πέτρινο κατώφλι  (=prah – πράχ στα τσέχικα) ενός σπιτιού, έχτισε η μάντισσα Πριγκίπισσα Λίμπουσε το όραμα της για την πόλη που “Η μεγαλοπρέπεια της θα φτάσει μέχρι τα άστρα”.

Η κυριαρχία των Τσέχων Βασιλέων κάποτε επεκτεινόταν πέρα από τα φυσικά σύνορα της Βοημίας. Η Μεγάλη Αυτοκρατορία της Μοραβίας του 9ου αιώνα διαλύθηκε από τις ορδές των Ούγγρων που χώρισαν τους Τσέχους από τους Σλοβάκους για 1000 χρόνια. Τον 13ο αιώνα ο Οτακάρ ο Β’ έφτασε  ως την Αδριατική, δίνοντας πίσω στη Βοημία την παραλία που αναφέρει ο Σαίξπηρ στο Χειμωνιάτικο Παραμύθι.

Ο Αυτοκράτορας Κάρολος ο Δ’ (1316-76), μεγαλωμένος στην Γαλλία, επέλεξε την Πράγα σαν τόπο διαμονής του και στό τέλος της βασιλείας του η Πράγα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης.

Υπήρχε ανεκτικότητα και ευρύτητα πνεύματος στις στις αρχές της Αναγέννησης. Ανήσυχα πνεύματα συνέρρεαν στην αυλή του Ροδόλφου του Β’ των Αψβούργων, αχόρταγου συλλέκτη με ζωηρό ενδιαφέρον για την αλχημεία, την αστρολογία και την αστρονομία, καθώς και κάθε περίεργη άποψη περί ερωτισμού…

 

Aκμή και παρακμή.

To 1621, o εκλεγμένος αυτοκράτορας των Τσέχων Φρειδερίκος, ηττήθηκε στην μάχη του Λευκού όρους και τα κεφάλια 27 από τους πρώτους εκπαρθυρωτές εκτέθηκαν σε δημόσια θέα στη γέφυρα του Καρόλου. “Αποκυρήξτε ή φύγετε” ήταν το σύνθημα και τότε έγινε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις της Ευρώπης, που σημάδεψε την ιστορία των Τσέχων. Αντικαταστάθηκαν από αριστοκρατία από όλη την Ευρώπη, πιστή στους Αψβούργους της Αυστρίας και παμπόνηρους Ιησουίτες.

Δύο αιώνες μετά, η Πράγα ήταν σε ένα είδος νάρκης. Ο Αυτοκράτορας με την αυλή του ζούσαν στην Βιέννη και η Πράγα μετατράπηκε σε μια επαρχία. Η πολύτιμη συλλογή του Ροδόλφου του Β’, αν και μειωμένη μετά τις λεηλασίες των Σουηδών στρατιωτών κατά τον Τριακονταετή πόλεμο, είχε βγει σε πλειστηριασμό.

 

Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Οι τσέχοι σύρθηκαν άθελα τους στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο από τα αφεντικά τους, τους Αψβούργους. Η αυστριακή αστυνομία ανέφερε “σκηνές αίσχους” στα τρένα που αναχωρούσαν για τον πόλεμο, όπου λουλούδια και μπουκάλια μπύρας κρέμονταν από τα όπλα των στρατιωτών. Μή θέλοντας να σφάξουν τους Ρώσους αδελφούς τους και τους Σλοβάκους  ξαδέλφους τους, οι τσέχοι στρατιώτες ενώθηκαν με τον εχθρό, και αποτέλεσαν την  περίφημη λεγεώνα που επέστρεψε στην πατρίδα με τον υπερσιβηριακό σιδηρόδρομο.

 

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Τον Μάρτιο του 1939, ο ηλικιωμένος και αδύναμος Τσέχος πρόεδρος Χάκα, καλεσμένος από τον Χίτλερ στο Βερολίνο, υπο την απειλή του Γκέριγκ να βομβαρδίσει την Πράγα, δέχθηκε να αφίσει την μοίρα των Τσέχων στα χέρια του τρίτου Ράιχ. Τα τανκς του κόκκινου στρατού που απελευθέρωσε την εκατοντάπυργη Πόλη ακολούθησε μια ανανεωμένη τσεχοσλοβακική κυβέρνηση, που ατίμασε και απόκοψε ακόμη και τις μετριοπαθείς δεξιές ομάδες.

 

Ο Κομουνισμός.

Παρά τις υπερβολές του, ο Τσέχικος κομουνισμός ήταν σ’ ένα βαθμό τοπικό προϊόν. Οι Κομουνιστές πήραν την πλειοψηφία στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές και για ένα διάστημα διατήρησαν την αφοσίωση πολλών οπαδών. Η Τσεχοσλοβακία απέφυγε τις ταραχές της δεκαετίας του ’50 που γκρέμισαν την Πολωνία και αποδεκάτισαν την Ουγγαρία. Μέχρι το 1960 όμως, οι Τσέχοι είχαν δει οτι τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά.  Στις επόμενες 2 δεκαετίες οι Τσέχοι έζησαν σε έναν πληκτικό κόσμο με συνθήματα για την αδελφότητα με την Σοβιετική Ένωση, κάτι που κανείς τους δεν πίστευε. Η τελευταία ευκαιρία να ξαναζωντανέψει ο κομουνισμός χάθηκε κάτω από τις ερπύστριες των Ρωσικών τάνκς το 1968.

 

Η Πράγα του σήμερα.

Από το 1989, μετά την βελούδινη επανάσταση, οι δρόμοι της Πράγας βγήκαν από την νάρκη τους και έγιναν ένα καλειοδοσκόπιο χρωμάτων που διαφήμιζαν προϊόντα μιας διεθνούς οικονομίας, με φωτεινές επιγραφές σε κτήρια που είχαν να βαφτούν 50 χρόνια. Από τον καιρό που οι Παριζιάνοι ονόμασαν μια ομάδα τσιγγάνων “μποέμ”, η λέξη εκφράζει όλους αυτούς που ζουν αντισυμβατικά. Η πτώση του κομουνισμού επέτρεψε στον κόσμο να αφήσει τα δρεπάνια και να συμπεριφερθεί έτσι, όπως κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια. Χιλιάδες τουρίστες κατέκλεισαν την Πράγα, με ένα δεύτερο κύμα μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στις Μεγαλουπόλεις της Δύσης, αφού η “πρώην Ανατολική”  Πράγα θεωρήθηκε περισσότερο ασφαλής προορισμός. Οι επισκέπτες του σήμερα απολαμβάνουν την γοητεία μιας πανέμορφης πόλης, που τυλιγμένη σε λόφους και ποτάμια, σαν δύει ο ήλιος ξαναζεί στους ρυθμούς της τζαζ…

Εγγραφείτε στο Newsletter μας