Μαρόκο Δεκεμβριος 8 ημέρες
Μαρόκο Πόλεις ενός κόσμου και ενός πολιτισμού ξεχωριστού.
Πόλεις που εντυπωσιάζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τη μεγαλοπρέπεια και το ιδαίτερο τοπικό τους χρώμα.
Πόλεις που σας προσκαλούν να τις γνωρίσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Το Μαγκρέμπ, όπως λέγεται στα αραβικά το Μαρόκο, προσφέρει απλόχερα στον ταξιδιώτη την έρημο και τα καταπράσινα τοπία.
Πανέμορφες παραλίες του Ατλαντικού και της Μεσογείου, τις χιονισμένες κορυφές του Άτλαντα, τις εκπληκτικές μεσαιωνικές πολιτείες των Μαυριτανών καθώς και τα αρχαία Φοινικικά και Ρωμαικά ερείπια, τα θρυλικά κάστρα των λεγεωναρίων και τις απέραντες οάσεις στα βάθη της ερήμου.
Προσφέρει ακόμη ξενοδοχεία με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, διασκέδαση, καλό φαγητό και βέβαια φανταστικές αγορές.
Διαλέγοντας ένα από τα προτεινόμενα προγράμματα η εκδρομή θα σας μείνει αλησμόνητη, γιατί γνωρίζουμε τα μυστικά για καλοσχεδιασμένα προγράμματα.
Σας προτείνουμε ιδέες και για μεμονωμένα ταξίδι.
Μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί το πρόγραμμα που εσείς επιθυμείτε, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα των τιμών γκρουπ.
Μια εκδρομή στο Μαρόκο είναι ένα πραγματικό όνειρο!
Εμπιστευτείτε το σε εμάς, τους Ειδικούς στα καλά ταξίδια…!
-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης23-30/12/2024
Περιλαμβάνονται
1η Μέρα | Αθήνα – Μαρακές – Καζαμπλάνκα.
2η Μέρα | Καζαμπλάνκα – Ξενάγηση πόλης – Ραμπάτ – Ξενάγηση πόλης – Ταγγέρη.
3η Μέρα | Ταγγέρη – Ξενάγηση πόλης – Μπλε πόλη – Μεκνές – Φεζ.
4η Μέρα | Φεζ – Ξενάγηση πόλης.
5η Μέρα | Φεζ – Μαρακές.
6η Μέρα | Μαρακές – Ξενάγηση πόλης.
7η Μέρα | Μαρακές – Κοιλάδα Ουρίκα και Βερβέρικα χωριά.
8η Μέρα | Μαρακές – Πτήση επιστροφής - (Μαρακές – Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Ιστορία του Μαρόκου
Αποικία της Γαλλίας και της Ισπανίας έως το 1956,το Μαρόκο έχει περισσότερο αραβικό χαρακτήρα από τις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής . Αυτό οφείλεται κυρίως στη «άμπωτη» που σημείωσε το Αραβικό κύμα ,όταν με γέφυρα το Μαρόκο εξαπλώθηκε στην Ισπανία ,οπού κυριάρχησε επί αιώνες .Όταν οι Άραβες εκδιώχτηκαν από την Ισπανία ,συνέρευσαν μαζικά στο Μαρόκο ,ενισχύονταν αποφασίστηκα το εκεί αραβικό στοιχειό ,με αποτέλεσμα να επιβληθούν στους Βέρβερους ιθαγενείς κατοίκους με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στης Αλγερίας ,την Τυνήσια ή την Λιβύη. Η ιδιομορφία του Μαρόκου ,που το κάνει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Βόρεια Αφρική ,αντανακλάται στις πόλεις του ,που είναι περισσότερο αφρικάνικο πάρα ευρωπαϊκό ,σε αντίθεση με αυτά της Αλγερίας και της Τυνήσιας που είναι πιο ευρωπαϊκές. Εξαίρεση η Καζαμπλάνκα ,που είναι πόλη υπερευρωπαική ,ή, καλυτέρα αμερικανική. Γνωστό σαν Μαυριτανία από την αρχαιότητα αποτέλεσε Βαρβαρικό βασίλειο ,εμφανίζεται σαν σταθερό κράτος από το 681 , όταν άρχισε η αραβική κατάκτηση του , εξισλαμίζοντας τους Βέρβερους .Το Μαρόκο διοικήθηκε από τους πιο αιμοδιψείς Σουλτάνους του Ισλαμικού κόσμου .Τα έργα τους αποδεικνύουν ότι ήταν άγριοι σαν τίγρης και ωραιοπαθείς σαν καλλιτέχνες. Ο Μούλε Ισμαήλ, ή αλλιώς ¨Μαύρος Σουλτάνος ¨ γέννησε 867 παιδιά στραγγάλισε όσα ήταν κορίτσια και έχρισε στην πόλη Μεκνες στην Βασιλική πόλη ,εφάμιλλη των Βερβερικών .Μάλιστα ζήτησε σαν σύζυγο την πανέμορφη κόρη του Λουδοβίκου 14ου της Γαλλίας αλλά εκείνος έθεσε όρο του γάμου να γίνει ο Μουλάι χριστιανός και έτσι ,φυσικά το συνοικέσιο ματαιώθηκε.
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΡΟΚΟΥ Δεκέμβριος
Οι σημαντικές Φυλές του Μαρόκου
Οι Βερβερίνοι ‘οι μεγαλύτεροι πειρατές’
Είναι ιθαγενείς κάτοικοι όλης της μεσόγειου πρώην Γαλλικής Βόρειου Αφρικής ,απόγονοι ενός πανάρχαιου λάου ,τον οποίο βρήκαν οι Άραβες κατακτητές. Οι Βερβερίνοι στις μεγάλες πόλεις έχουν επηρεαστεί από τον Γαλλικό και Αραβικό πολιτισμό ,αλλά στα χώρια διατηρούν ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα πανάρχαια έθιμα τους ,τα όποια οι εκάστου διοικήσεις διατήρησαν, από το φόβο των αναταράξεων και ακόμα και σήμερα υπάρχουν με την ¨κάλυψη των κάτοικων ¨.
Αρχηγοί οι γυναίκες στη φυλή Τουαρέγκ
Οι γυναίκες της φυλής είναι η βάση του κληρονομικού δικαίου και των υλικών αντικειμένων. Αποτελούσαν δε τους θεματοφύλακες της γνώσης , αφού μόνον τα κορίτσια της φυλής μάθαιναν ανάγνωση και γραφή , χρησιμοποιώντας έναν ιδιότυπο βερβερινικο αλφάβητο με παράδοξα γράμματα σαν ιερογλυφικά ,που γράφονται από αριστερά στα δεξιά ,από δεξιά προς τα αριστερά ,από πάνω προς τα κάτω και κάτω προς τα πάνω! Οι γυναίκες Τουαρέγκ ασχολούνται με τα όπλα και την πάλη , οδηγούν δε τους άνδρες τους στην πολιτική .Δέχονται όσους εραστές θέλουν και διαλέγουν μονές τους συζυγούς τους ,γιατί η μοιχεία δεν είναι ατιμωτική όπως σε άλλες φυλές βερβερινικων. Πολύ φιλόξενοι, γενναιόδωροι ,περήφανοι, αγέρωχοι, φιλελευθεροποιώ άνθρωποι της φυλής αποκαλουνται από τους Άραβες «τρελός λαός» .
Πόλεις του Μαρόκου
Καζαμπλάνκα
Η Καζαμπλάνκα είναι η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου και βρίσκεται στο δυτικό Μαρόκο. Κατοικείται από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το καλύτερο σημείο στη Καζαμπλάνκα για να επισκεφθείτε και να βγάλετε πολλές όμορφες φωτογραφίες είναι το Τζαμί Hassan II. Είναι ένας θρησκευτικός χώρος με ένα πολύ εκπληκτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού Ωκεανού.
Μεγάλος Γύρος Μαρόκου
Φεζ
Η Φεζ ή αλλιώς ιερή πόλη θεωρείται μία από τις παλαιότερες τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις. Έχει θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και αποτελείται από πολλά ιστορικά μνημεία, παλάτια και τζαμιά. Κάποια από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:
- Μεντρεσές Μπου Ινάνια
- Al Atarine Madrasa
- Marinid Tomps
Ραμπάτ
Το Ραμπάτ είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Μαρόκου και θεωρείται η δεύτερη σημαντική πόλη μετά την Καζαμπλάνκα, την καρδιά της μαροκινής οικονομίας. Τα καλύτερα αξιοθέατα για να επισκεφθείτε είναι το Hassan Tower ένας αρχαίος πύργος τεμένους, το Kasbah of the Udayas ένα παλιό φρούριο με μουσεία και κήπους και το Mausoleum of Mohammed V ένα πλούσιο διακοσμημένο μαυσωλείο Αλαουιτών.
Φαγητό στο Μαρόκο
Γεύματα στο Μαρόκο
Το πιο διάσημο Μαροκινό πιάτο είναι το Ταζίν. Το Ταζίν είναι το όνομα του σκεύους όπου σερβίρεται το φαγητό αυτό. Πρόκειται για ένα ρηχό πήλινο πιάτο και περιλαμβάνει είτε αρνί με χουρμάδες, είτε κοτόπουλο, είτε κεφτέδες και ψήνεται στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Επίσης ένα άλλο εθνικό μαροκινό πιάτο είναι το κουσκούς. Βασικό συστατικό είναι το σιτάρι και περιλαμβάνει κρέας, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και κανέλα.
Εστιατόρια που μπορείτε να επισκεφθείτε:
- Brasserie La Tour
- Bennis Patisserie
- Dar Zaki
- Dinarjat
- La Mamounia
- The Selman
Αγορές στο Μαρόκο
Αναμνηστικά που θα σας θυμίζουν το Μαρόκο, την ομορφιά και τις αποχρώσεις είναι τα διακοσμητικά φαναράκια, με τα φωτεινά και πολύπλοκα χρώματα, δίνοντας μια ξεχωριστή αύρα στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Επίσης μοναδικά είναι και τα κεραμικά σκεύη, τα οποία είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με φανταχτερά και έντονα χρώματα.
Πλήρης γύρος Μαρόκου
Τι αξίζει να δείτε στο Μαρόκο:
Κήπος Μαζορέλ
Οι κήποι Μαζορέλ που βρίσκονται στο Μαρόκο αποτελούνται από φοινικόδεντρα, κάκτους, λίμνες και συντριβάνια. Κατασκευάστηκε από τον ζωγράφο Γάλλο Ζακ Μαζορέλ από όπου προέρχεται και η ονομασία. Μέσα στους κήπους θα συναντήσετε και ένα Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, γνωρίζοντας την κουλτούρα των Βέρβερων ιθαγενών της Βόρειας Αφρικής.
Μέγα Τζαμί του Χασάν Β’ στην Καζαμπλάνκα
Αποτελεί ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Michael Pinseau. Το Τζαμί περιέχει χώρους προσευχής, χαμάμ, χώρους καθαριότητας, μουσεία και βιβλιοθήκες.
Επιπλέον αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:
- Οι Τάφοι των Σααντί
- Το Παλάτι Ελ Μπαντί
- Το Τζαμί Κουτουμπία
- Οι γνωστοί καταρράκτες με πιθήκους το Ouzoud Falls
- Η γραφική περιοχή με αμμόλοφους Erg Chebbi
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
Το Μαρόκο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Αφρικής. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο, δυτικά από τον Ατλαντικό
Ωκεανό και συνορεύει ανατολικά με την Αλγερία και νότια με την Μαυριτανία.\
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Περίπου 30 εκατομμύρια κάτοικοι, το 60% του πληθυσμού ζει σε απομακρυσμένες περιοχές λαο μόνο το 40% ζει στις πόλεις. Η επίσημη θρησκεία είναι η ισλαμική (Μουσουλμάνοι 99%), μολονότι η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα του Αραβικού κόσμου ζει στο Μαρόκο (Ιουδαίοι 0,5%).
ΓΛΩΣΣΑ
Η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά. Τα γαλλικά και τα ισπανικά ομιλούνται ευρέως ενώ στην ενδοχώρα και το νότο ομιλούνται βερβερίνικα (αραβική διάλεκτος). Αγγλικά ομιλούνται στις πόλεις και στα τουριστικά θέρετρα.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βασιλευόμενη δημοκρατία με 333 βουλευτές και έχουν εκλογές κάθε 4 χρόνια. Το Μαρόκο είναι κυρίως αγροτική χώρα και η βιομηχανία της βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Στα βουνά πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τη δασοκομία, την παραγωγή σιτηρών, φρούτων, πιπεριών, ντοματών και καλλωπιστικών φυτών. Έχει το 75% των παγκοσμίων αποθεμάτων σε φωσφορικά άλατα καθώς και ανθρακίτη και σιδηρομεταλλεύματα. Τελευταία παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στον τουρισμό που ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια το χρόνο.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το Μαρόκο είναι ένας τόπος με ανάμεικτη πολιτιστική κληρονομιά που ξεκινάει ααπό την 2η χιλιετιρίδα από όταν άρχισαν στο μαροκινό χώρο οι Φοίνικες, οι οποίοι ίδρυσαν τα πρώτα εμπορικά ορμητήρια με κυρίαρχο την Καρχηδόνα. Αργότερα ακολούθησαν οι Ρωμαίοι. Αυτοί ονόμασαν την περιοχή, χώρα των Βαρβάρων ή Βερβέρων (Βερβερίων). Η ρωμαϊκή επιρροή έφτασε μέχρι τον νότο στις περιοχές Ραμπάτ – Μεκνές με κέντρο την Βουλούμπιλις. Η αίγλη όμως του Μαρόκου αρχίζει κυρίως το 680 μ.Χ. με την επιρροή του Ισλάμ και την πλημμυρίδα των Αράβων στη Βόρεια Αφρική και Ισπανία. Οι δυναστείες των Ιντρισσιδών το 788-974με την ίδρυση της Φεζ, οι δυναστείες των Αλμοραβειδλων με την ίδρυση του Μαρρακές 1055-1147 και την επέλαση στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Αλμοχάδες – Βέρβεροι το 114 -1268, η δυναστεία των Μερινίδων, το 1269 – 1465, των Σαάντι το 1549-1654, των Αλαούι τον 17ο αιώνα και άλλων Σουλτάνων μέχρι την νεότερη Ιστορία, δημιούργησαν ενδιαφέουσα πολιτιστική κληρονομιά.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΒΟΥΛΟΥΜΠΙΛΙΣ
Αρχαία Ρωμαϊκη πόλη, με αξιόλογο χώρο κι ερείπια από σπίτια, θεάτρο, λουτρά, παλάτι και μουσείο.
ΜΑΡΡΑΚΕΣ
Το μαργαριτάρι του Νότου! Το περίφημο Τζαμί Κουτούμπια με τον τεράστιο Μιναρέ του και τον χρυσό διάκοσμο, τα τζαμιά στην Κάσμπα, οι κήποι Αγκντάλ, η Μενάρα, τα Παλάτια Μπαχία και Μπαντίι, οι τάφοι των Σαάντι, η Μεντρέσα Μπεν Γιουσέφ (παλιό πανεπιστήμιο), οι κρήνες Σεκουάια, το μουσείο Νταρ Σι Σάιντ, στην οδό Πιάντ Ζιτούν, με είδη λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίας, χαλιά, κοσμήματα, κλπ, και τέλος η θρυλική πλατεία Τζαμάα Ελ Φνα, η Μεντίνα και τα Σούκς.